Besparen op personeelskosten

Untitled design (7).png

Voorkomen is beter dan genezen

De grootste kostenpost in een bedrijf zijn de personeelskosten. Als u daar nou eens op kunt besparen?... Dat kan!

Aanstelling

Het begint al met de aanstelling van een nieuwe medewerker. Personeelsfraude kost miljarden per jaar. Een betrouwbaarheidsonderzoek helpt om deze fraude te voorkomen c.q. te verminderen.

De kosten van zo'n onderzoek zijn niets in vergelijking bij de schade van een verkeerde aanstelling. Denk hierbij aan:

  • De schade zelf (niet altijd meer verhaalbaar op de dader)
  • Imagoschade
  • Soms toch nog vertrekregeling
  • Kosten van nieuwe sollicitatieprocedure en inwerken nieuwe kandidaat.
  • Voorkomen is beter dan genezen.

Flexibele arbeid

Flexibele arbeid komt steeds meer voor. De wetgever is de werkgevers tegemoet gekomen in hun steeds groter wordende behoefte aan flexibele arbeidsoplossingen. Daartegenover staat dat flexwerkers en ZZP-ers meer zekerheid wordt geboden. Dat betekent dat er nieuwe drempels zijn bijgekomen voor het verlengen van flexkrachten.

In het verleden kon een werknemer maximaal 3 contracten krijgen in een periode van 3 jaar. Nu is dat 2 jaar. Verder moesten er tot voor kort minimaal 3 maanden tussen zitten alvorens er een nieuwe periode van 3 jaar in ging. Nu is dat 6 maanden voor een nieuwe periode van 2 jaar.

Vervelend voor bedrijven met seizoenarbeid. Ingewerkte medewerkers kunnen niet zonder meer weer aan de slag.

Payrolling

Payrolling kan een oplossing zijn. De tijdelijke contracten met een werknemer kunnen worden opgerekt van 2 tot 5,5 jaar. Uiteraard hangt daar een prijskaartje aan. Echter indien u nagaat wat een werknemer werkelijk kost aan sociale lasten, vakantie en pensioen valt dat wel mee. Grote voordeel is dat u minder mensen hoeft in te werken en dat goede mensen een grotere kans hebben op een vaste baan bij u, waardoor u nog minder mensen hoeft in te werken.

Vraag meer informatie aan: Klik hier

Bezuinigen

In veel organisaties zijn verschillende functies de afgelopen jaren wegbezuinigd. Dit betekent dat dezelfde taken door minder mensen moeten worden gedaan. Stress komt dan om de hoek kijken.

Vroegtijdig stresssignalen herkennen kan veel ellende besparen. Voorkomen is beter dan genezen! Counseling kan in een beperkt aantal uren veel leed voorkomen. Wacht niet tot het te laat is.

Weet u hoeveel het u kost als een werknemer ziek uit dienst gaat?

Counseling

Vaak wordt counseling geheel of gedeeltelijk betaald door de zorgverzekering van de werknemer.

Subsidies

Voor medewerkers van verschillende leeftijdsgroepen zijn er uiteenlopende subsidiemogelijkheden. Voor leerlingen en stagiairs zijn er andere potjes dan voor 50 plussers. Voor arbeidsgehandicapten zijn er andere mogelijkheden dan voor werknemers die ziek zijn geweest of zelfs ziek uit dienst zijn gegaan. Vaak kunt  u nog tot 5 jaar terug een beroep doen op die regelingen. Het geld ligt op straat, u moet wel bukken om het op te rapen!

Schone werkplek

De laatste tijd is veel te doen omtrent een schone werkplek. Weliswaar komt het schoonmaakbedrijf een of meerdere keren per week langs om te stofzuigen en de bureaus af te nemen, maar het toetsenbord wordt niet meegenomen. Zit vol met etensresten (schimmels), haren en huidschilfers. Bovendien, niet alle medewerkers wassen hun handen na toiletbezoek. Kortom een werkplek is een bron van ziektekiemen. Zeker wanneer het flexplekken betreft. Ook hier is van toepassing: Voorkomen is beter dan genezen. Ten onrechte wordt hier nogal eens op bezuinigd. Weet u wat een dag ziek zijn u kost?

Klimaatbeheersing

Dan de luchtbehandeling in de bedrijven. Er is klimaatbeheersing in de gebouwen. Koel in de zomer, warm in de winter. Ramen mogen (en kunnen vaak niet) open om het systeem niet te frustreren. Echter de filters die de lucht moeten zuiveren van verkoudheidsvirussen, griepbacillen en andere stoffen dienen wel regelmatig te worden vervangen. Dit wordt nog wel eens vergeten c.q. hier wordt op bezuinigd. Voor een fractie van de kosten van het ziekteverzuim dat voorkomen kan worden, worden de filters vervangen en het systeem gereinigd. Ook hier is de kreet voorkomen is beter dan genezen van toepassing.

5494284254_4ea025e1b3_o.jpg

Bewegen

De organisatie kan ook besmet raken met een gezond virus! We weten allemaal dat veel mensen onvoldoende bewegen. Een gymzaal in het bedrijf trekt m.n. mensen die toch al sporten. De niet sporters die voorzichtig een poging wagen kunnen niet mee met degenen die een betere conditie hebben en haken af. Een gezondere levensstijl van de medewerkers kan veel ellende voorkomen, ofwel voorkomen is beter dan genezen.

Daling ziekteverzuim

Als mensen prettig werken, zich uitgedaagd voelen en zich kunnen ontplooien in hun werk voelen ze zich meer met de zaak verbonden. Mensen zitten lekkerder in hun vel, daardoor zal het ziekteverzuim afnemen. Dit bereikt u door:

  • Stimuleren van eigenaarschap bij de medewerkers, waardoor de directeur/eigenaar een stapje terug kan doen.
  • Binden van medewerkers aan het bedrijf.
  • Versnellen en borgen van bestaande verbetertrajecten.
  • Verhogen van winst, groei en liquiditeit.
  • Verhogen van de effectiviteit van de teams.

Declaraties

Regelmatig komt het voor dat medewerkers kosten maken voor het bedrijf. Die kosten worden gedeclareerd. De verwerking van deze veelal kleine bedragen kost vaak dan ook meer dan de declaratie zelf. Dankzij automatisering kunnen stappen worden gemaakt waardoor het proces efficiënter in zijn werk gaat en fraude voorkomen kan worden.

Samengevat

Personeelskosten zijn de grootste kostenpost in de meeste organisaties. Als hier slechts een klein percentage op kan worden bespaard praten we al over grote bedragen.

Vraag meer informatie aan: Klik hier

 

Meer weten over enkele ondernemers die u kunnen helpen om te besparen op uw personeelskosten? Lees dan het boek "Succes is Besmettelijk"

 

Ziek van de kantoorlucht.

Vandaag de dag horen we en lezen we meer en meer over CO2 uitstoot. De uitstoot beperken, de uitstoot verminderen. Iedereen moet zijn steentje bijdragen om de klimaatdoelstellingen te halen.

Waar we niet altijd bij stilstaan is het CO2 gehalte in ons binnenklimaat. Te veel CO2 in de omgevingslucht beperkt onze hersencapaciteit. Dit betekent dat mensen minder snel kunnen denken, meer fouten maken. M.a.w. de arbeidsproductiviteit heeft er onder te leiden.

Een verborgen kostenpost waar je U tegen zegt!

Op en rond onze werkplek zweeft er nogal wat rond. Fijnstof, vluchtige organische stoffen, CO2, wellicht ook stikstofdioxide, ozon of formaldehyde. Het klinkt allemaal niet alleen onsmakelijk, het is het ook. Allemaal stoffen die je liever niet in je lichaam wilt opnemen. Maar bewust of onbewust doe jet het toch. Met concentratieverlies of zelfs arbeidsongeschiktheid als resultaat.

Heb je wel eens van de MAC-waarde gehoord? De Maximum Allowed Concentration. Kom niet boven die MAC waarde, het ondermijnt je gezondheid. Weet je wat de MAC-waarde voor je kantoor is? Enig idee wat de werkelijke waarde is? Je bent niet de enige die het niet weet. Juist om dat we er nooit bij stilstaan, valt er heel veel te verbeteren. Zeker daar hangt een prijskaartje aan, maar weet je wat het kostenplaatje is van alle onnodige fouten, onnodig ziekteverzuim en andere verlaagde arbeidsproductiviteit? Als je dit in je berekeningen meeneemt dan is de investering in een goed binnenklimaat te verwaarlozen.

Bij bouwprojecten wordt daar maar al te vaak op bezuinigd. En bezuinigen gaat altijd ten koste van iets. Iedereen kent het Engelse spreekwoord “pennywise and poundfoolish”.

Zeker 25% van het ziekteverzuim in kantoren is gebouwgerelateerd. Wat scheelt het als het ziekteverzuim met een kwart kan worden teruggedrongen? Denk je ook niet dat je daar de investeringen van een goed binnenklimaat binnen de kortste keren hebt terugverdiend?

Je hebt al filters? Worden die goed onderhouden en op tijd vervangen? Werkt de luchtbevochtiger zoals het hoort? Worden er eigenlijk wel metingen gedaan?

Bovendien voldoet je kantoor al aan de eisen om in 2023 een energielabel C te hebben? Dus als je toch moet investeren... Energiebesparing en vermindering CO2 gaan vaak samen en als je toch bezig bent, in 2030 moeten kantoren energielabel A hebben. Speel daar dan meteen op in.

Gezondheid speelt een steeds belangrijkere rol in onze maatschappij, m.n. young professionals, die dragen tegenwoordig wearables die hun gezondheid registreren. Dus als je organisatie mensen te kort komt zul je iets moeten hebben om de mensen naar binnen te lokken.

Kortom sta eens stil bij dit onderwerp en breng verbeteringen aan. Mijn netwerk en ik helpen je daar graag bij!

Nationaal Fietsplan, het is niet allemaal goud wat er blinkt.

Een maal in de drie jaar mag je via je werkgever belastingvrij een nieuwe fiets aanschaffen. Hiervoor gelden wel een aantal spelregels. Zo moet de fiets onder meer gebruikt worden voor woon-werkverkeer gedurende de helft van het aantal werkdagen. Ook moet het passen binnen de werkkostenregeling van het bedrijf. Mensen met een auto van de zaak komen niet in aanmerking voor deze regeling.

Voordeel is dat je de fiets tot een bedrag van € 749,-- van je brutoloon kunt kopen. Een duurdere fiets kan uiteraard ook. Het verschil zul je netto bij moeten betalen. Val je onder het hoge belastingtarief van 52% en je koopt een fiets van € 749,-- dan kost die fiets slechts € 359,52.

Dat maakt fietsen wel erg aantrekkelijk, het is gezond en nog goed voor het milieu ook.

Nu zit daar een grote organisatie achter die al die fiscale plannetjes uit voert. De toegevoegde waarde is mij echter niet duidelijk. Het enige verschil is dat die club zowel werkgevers als werknemers er op attendeert dat die regeling er is. Daarbij voeren ze enkele onnodige boekhoudkundige handelingen uit.

* Werknemer zoekt een fiets uit bij de fietsenwinkel bij hem in de buurt.
* Werknemer gaat met de koopovereenkomst naar de werkgever.
* Werkgever stuurt de bon door naar het Nationale Fietsplan.
* Fietsplan bestelt de fiets bij de fietsenwinkel
* Werkgever betaalt max. € 749,-- aan het Fietsplan en verrekend dit met het brutoloon van de werknemer.
* Werknemer haalt de fiets op bij de fietsenwinkel en betaalt het eventueel hogere bedrag bij als hij of zij een duurdere        fiets heeft gekocht.
* Het Fietsplan rekent af met de fietsenwinkel.

Het kan ook sneller en eenvoudiger:

* Werknemer zoekt een fiets uit bij de fietsenwinkel bij hem in de buurt.
* Werknemer gaat met de koopovereenkomst naar de werkgever.
* Werkgever betaalt max. € 749,-- aan de fietsenwinkel en verrekend dit met het brutoloon van de werknemer.
* Werknemer haalt de fiets op bij de fietsenwinkel en betaalt het eventueel hogere bedrag bij als hij of zij een duurdere        fiets heeft gekocht.

Hieruit volgt dat de toegevoegde waarde van het Fietsplan nihil is. Toch rekent de organisatie 15% van die € 749,-- aan kosten. De fietsenwinkel ontvangt dus geen € 749,-- maar slechts € 636,65. Dit gaat dus ten koste van de marge van de fietsenwinkel. Dat betekent in de praktijk dat je minder krijgt voor je oude fiets, of dat er minder accessoires bijgegeven worden. Zijn de service beurten nog wel gratis?

Toen ik mijn oude fiets inleverde bij de fietsenwinkel kreeg ik daar een redelijk bedrag voor terug, alsmede een gratis kettingslot en 2 gratis servicebeurten.

Kortom die gratis dienstverlening van het Nationaal Fietsplan kost per saldo jou en de fietsenwinkel geld! Dus zo gratis is het niet. Het is niet allemaal goud wat er blinkt!

 

Optimale Luchtvochtigheid.

Vandaag de dag is een optimale luchtvochtigheid in kantoorgebouwen meer dan alleen maar een feel-good factor. Een goede luchtvochtigheid heeft direct effect op de gezondheid en dus prestatievermogen van de mensen die er werken.

Energie-efficiënte bouwmethoden en ruimte optimalisering zijn vaak veroorzakers van (te) droge lucht. Dit betekent niet alleen een onprettig binnenklimaat, het is een ideale omgeving voor ziekteverwekkers op kantoor. Een op de drie kantoormedewerkers heeft vaak of voortdurend last van droge lucht waar griepvirussen welig rond dwarrelen.

Bij een luchtvochtigheid tussen de 20 en 35% is het risico op besmetting met het influenza A-virus ongeveer drie keer zo hoog als bij een gezond vochtgehalte van 50%.

Een gezonde lucht tussen de 40 en 60% luchtvochtigheid helpt om het ziekteverzuim te voorkomen en het arbeidsongeschiktheidspercentage fors om laag te brengen. Daarnaast gaat de productiviteit enorm omhoog.

Een goed luchtbevochtigingssysteem verdient zich dus in heel korte tijd terug. Opdrachtgevers en medewerkers zullen u dankbaar zijn.

Overigens een goed luchtvochtigheidsklimaat is ook van belang in ziekenhuizen en industrie. Denk hierbij aan:

* Drukkerijen en papierindustrie.
* Elektronica (elektrostatische ontlading)
* Verpakkingen
* Cleanroom en laboratoria
* Musea
* en vele andere toepassingen


Een goed luchtbevochtingssysteem onderscheidt zich door:

* Laag energieverbruik
* Flexibele montage-opties maken het mogelijk het systeem achteraf aan te brengen.
* Door de zonregeling is het mogelijk ruimtes individueel te regelen. Dit vergroot het gevoel van behaaglijkheid.


Een onderhoudscontract zorgt voor maximale veiligheid. Betrouwbaar, hygiënisch en effectief.

Hebt u belangstelling in het terugdringen van het ziekteverzuim, productiviteitsverhoging van uw medewerkers en een aangenamere sfeer in uw bedrijf? Neem dan contact met mij op.

Luchtvochtigheid en gezondheid.

Infectie van de luchtwegen hebben we vaak aan ons zelf te danken.

Infecties aan de luchtwegen zijn een van de meest voorkomende klachten bij zieke medewerkers. Regelmatige uitbraken van griep en andere infecties aan de luchtwegen komen vooral in de winter vaak voor. Uit onderzoek is gebleken dat de luchtvochtigheid een directe invloed heeft op de overleving en verspreiding van het virus en op het natuurlijke afweersysteem van het lichaam. Die problemen hebben we vaak zelf veroorzaakt omdat veel gebouwen en kantoren voornamelijk tijdens de kritische wintermaanden veel te droog zijn.

Daarnaast is een gebrek aan onderhoud een grote boosdoener. Indien filters niet tijdig worden vervangen liggen ziektekiemen op de loer. Ook een gebrek aan schoonmaak, of niet goed schoonmaken is een belangrijke oorzaak. Hygiëne is een eerste vereiste als het om voorkomen van ziekten gaat.

De sterke toename van energie-efficiënte gebouwen de laatste jaren heeft geleid tot een scherpe daling van de luchtvochtigheid van het klimaat binnenshuis. Luchtdichte gebouwen met grote glazen gevels en de afwezigheid van ventilatie en airconditioningsystemen hebben bijgedragen aan de energiezuinigheid van de gebouwen. Een probleem voor de bewoners en gebruikers van die gebouwen. Die mensen worden blootgesteld aan lucht die veel te warm en te droog is. Dat uit zich in uitgedroogde slijmvliezen, brandende ogen, huidirritaties en raspend klinkende stemmen. Allemaal symptomen van het “sick building syndrome”. Steeds meer mensen krijgen daar last van.

Gezonde lucht is essentieel.

Voedsel en water zijn belangrijk voor het leven, maar nog belangrijker is de lucht die we inademen.

Gemiddeld krijgen we nog geen 2,5 kilo per dag aan voedsel binnen. We drinken eveneens ongeveer 2,5 liter, maar we ademen per 24 uur wel zo'n 13.000 liter lucht in en uit. Die lucht komt via neus en mond in onze longen. Gemiddeld verblijven dan ook 90% van ons leven in gesloten ruimten: thuis, op school of op het werk, in de auto, trein of bus, in een café of bioscoop, noem maar op. De kwaliteit van de lucht binnen en de mogelijkhied om ons te beschermen tegen verontreiningen zijn factoren die direct van invloed zijn op onze gezondheid.

Recent wetenschappelijk onderzoek heeft wederom bevestigd dat de relatieve luchtvochtigheid van 40% of hoger dodelijk is voor griepvirussen die in de omgevingslucht worden uitgehoest. Indien de luchtvochtigheid daalt tot onder de 40% luchtvochtigheid dan kunnen griepvirussen nog urenlang besmettelijk blijven en verder in het gebouw worden verspreid.

Droge gebouwen maken ons ziek.

In de komende jaren zullen grote inspanningen vereist zijn voor een snelle verbetering van de gezondheid van kantoormedewerkers. Hierover zijn experts het nu al eens. De specialisten verwachten dat het nog tot 2030 zal duren, (dat is het over ruim 10 jaar al). Voordat het zover is dat optimale luchtkwaliteit standaard zal zijn in vrijwel elk kantoorgebouw. Voordat het zover is zullen nog heel veel planners, vastgoedexploitanten, artsen en gebruikers van die gebouwen met elkaar van gedachten moeten wisselen welke maatregelen er getroffen moeten worden.

Wat betekent dat voor u als ondernemer?

U zult behoorlijk moeten investeren in klimaatbeheersingssystemen, dat is waar. U krijgt er veel voor terug. Denk eens aan wat het u oplevert als het ziekteverzuim gaat dalen en de mensen die wel blijven werken een hogere productiviteit aan de dag leggen. Denkt u zelf ook niet dat die investering binnen korte tijd is terugverdiend?

Zullen we eens van gedachten wisselen?

Betere gezondheid en verhoogde productiviteit.

Het Duitse Fraunhofer Instituut voor industriële technologie (IAO) heeft een onderzoek van twee jaar lang uitgevoerd, waarbij het belang en de invloed van de luchtvochtigheid in een kantooromgeving werd onderzocht. De resultaten laten zien dat problemen en symptomen van droge lucht in kantoren met en zonder bevochtiging door de medewerkers zeer verschillend werden ervaren.

Bij het onderzoek dat werd uitgevoerd in een afdeling binnen het instituut, werd gebruik gemaakt van drie directe bevochtigingsunits om een constante minimale relatieve luchtvochtigheid van ca. 40% te waarborgen. Het onderzoek onder de kantoormedewerkers nam enkele maanden in beslag, waarbij de luchtbevochtigers periodiek in en uit werden geschakeld. De resultaten van het onderzoek werden vergeleken met andere gebouwen, waar geen gebruik werd gemaakt van aanvullende bevochtiging.

Lage vochtigheid vormt een belasting.

De analyse van de verschillende scenario's lieten grote verschillen zien in de persoonlijke belevenis van vochtigheid. Met actieve luchtbevochtiging werd de luchtvochtigheid nooit als te laag ervaren. Wanneer er geen luchtbevochtiging was ingeschakeld of niet aanwezig was, vond 40% van de kantoormedewerkers de lucht te droog en oncomfortabel. Verhogen van de luchtvochtigheid heeft een positieve invloed op de kantoormedewerkers en geeft een groter tevredenheidsgevoel in de werkomgeving. Daarnaast gaf 50% van de respondenten aan dat het kantoorklimaat als verfrissend werd ervaren.

Droge slijmvliezen.

De resultaten van dit onderzoek bevestigden ook het effect van droge lucht op de subjectieve ervaring van de slijmvliezen. 54% van de medewerkers in kantoren zonder luchtbevochtigers waren het eens met de stelling dat hun luchtwegen vaak tijdens het werk uitdroogden. Inde werkomgevingen met luchtbevochtigers konden dergelijke klachten over droge luchtwegen met meer dan een derde; ofwel 35% worden verminderd.

Conlusie:

Een goed binnenklimaatsysteem is van levensbelang voor iedere onderneming. Bezuinig hier niet op, integendeel investeer hier in. Het verdient zich dubbel en dwars terug. Wacht niet langer en neem contact op voor meer informatie. 

Virussen overleven langer in droge lucht

U hoeft dit artikel niet helemaal te lezen. Alleen de conclusie is voldoende! 

In elke gesloten ruimte waar veel mensen veel tijd doorbrengen, bestaat een verhoogd risico voor besmetting met een verkoudheid of het griepvirus. Wanneer een zieke persoon ademt, spreekt, hoest of niest, verspreiden zich duizenden besmettelijke kleine druppeltjes in vele vormen en maten door de lucht. Onderzoek wijst uit dat de overlevingskans van deze virussen sterk toeneemt wanneer de lucht binnenshuis droger begint te worden.

In de omgevingslucht komen deze druppeltjes samen en vormen een aerosol: een mengsel van vaste en vloeibare deeltjes, gassen en waterdamp dat zich door de lucht verspreid. Afhankelijk van het gewicht en de afmetingen kunnen deze druppeltjes zich urenlang in de omgevingslucht ophouden en via de airconditioning door het gebouw verspreiden.

Deactiveren bij optimale luchtvochtigheid.

Aerosollen die door zieke personen worden uitgeademd zijn belast met virussen en bacteriën die zijn verpakt in een waterig “jasje” van slijm uit de luchtwegen, speeksel en opgeloste zouten. Wanneer deze aerosol druppeltjes het lichaam verlaten, met een vochtverzadiging van bijna 100% komen deze in de veel drogere omgevingslucht terecht. Hier krimpen de druppeltjes vrijwel onmiddellijk tot ca. de helft van de oorspronkelijke diameter. Na het gewichtsverlies van bijna 90% door het verlies van water, is de zoutconcentratie nu enorm toegenomen. Wanneer de relatieve luchtvochtigheid in het kantoor binnen het optimale gebied valt -40 tot 60%- stijgt het zoutgehalte tot een niveau waarbij de meeste virussen niet kunnen overleven en worden uitgeschakeld. Het risico van besmetting binnen de dit optimale gebied voor de luchtvochtigheid is minimaal.

Droge lucht conserveert.

De zaken zien er echter heel anders uit wanneer de relatieve luchtvochtigheid daalt tot minder dan 40%. Dit niveau van vochtigheid zorgt ervoor dat de opgeloste zouten spontaan uitkristaliseren, omdat de aerosollen gedwongen worden om nog meer water aan de droge omgevingslucht af te geven. Wanneer de zouten eenmaal zijn uitgekristaliseerd zijn deze niet langer schadelijk voor de virussen. In feite gebeurt er het omgekeerde: de virussen worden “geconserveerd”, blijven langer actief en besmettelijk. Het waterrijke “natte” aerosole verandert nu in een “droog” aerosole dat meer actieve virussen bevat dan een “nat” aerosole bij een hogere relatieve luchtvochigheid. Het gevaar voor infectie met een verkoudheid of het griepvirus is veel hoger in droge omgevingslucht.

De tijdbom “droge aerosolen”.

Wanneer deze droge aerosolen vervolgens worden ingeademd, zorgt het ruim aanwezige vocht in de luchtwegen ervoor dat de uitgekristaliseerde zouten weer worden opgelost door absorptie van water. De nog steeds actieve virussen worden afgegeven aan de slijmvliezen in de luchtwegen waar ze in de celwanden kunnen binnendringen en infecties kunnen veroorzaken.

Uitgeademde aerosolen.

Wanneer deze de luchtwegen verlaten hebben de druppeltjes een waterverzadiging van bijna 100% en bevatten veel actieve, infecterende virussen.

Natte aerosolen (bij een relatieve luchtvochtigheid van 50%)

Na het uitademen, krimpen de aerosolen vrijwel onmiddellijk doordat ze ca. 90% van hun gewicht kwijtraken door het waterverlies. De zoutconcentratie stijgt scherp, waardoor de meeste virussen worden uitgeschakeld.

Een aerosol.

Aerosolen die door zieke personen worden uitgeademd zijn belast met virussen en bacteriën die zijn verpakt in een waterig “jasje” van slijm uit de luchtwegen, speeksel en opgeloste zouten.

Droge aerosolen (bij een relatieve luchtvochtigheid van 30%).

Bij een relatieve luchtvochtigheid van minder dan 40% beginnen de opgeloste zouten snel uit te kristaliseren. De virussen zijn niet beschadigd, maar zijn in feite door dit proces van uitkristalisatie “geconserveerd” waardoor ze langer actief en besmettelijk blijven.

Conclusie: Leuk om te weten denkt u wellicht als u bovenstaand artikel heeft gelezen.

U gaat weer over tot de orde van dag en bent na 5 minuten dit verhaal al lang weer vergeten. Weet u veel wat “aerosolen” zijn. Sta wel even stil bij het feit dat die aerosolen u en uw medewerkers wel weten te vinden. Dat door die aerosolen het aantal grieppatiënten enorm kan toenemen. Bent u de griepepidemie van vorig jaar echt al weer vergeten of kunt u zich die nog herinneren? Kortom, klimaatbeheersing gaat u de komende tijd aandacht vragen, maar levert u ook veel op door een verlaging van het ziekteverzuim en een verhoogde productiviteit van uw medewerkers!

Begint u door eens van gedachten te wisselen.

Slijmvliezen hebben vochtigheid nodig.

Mensen zijn niet volledig zonder verdediging tegen aanvallen van virussen en bacteriën uit de omgeving. De slijmvliezen in onze luchtwegen beschermen ons door een zelfreinigend mechanisme en de afweerreactie. Recent onderzoek toont aan hoe de werking van dit immuunsysteem afhankelijk is van de relatieve luchtvochtigheid.

De slijmvliezen in de neus en de onderste luchtwegen bevatten miljoenen kleine haartjes (cilia) op de oppervlakken, die in een bewegend zoutlaagje mee zwaaien als gras in de wind. Deze laag wordt bedekt door een kleverige, gelachtige slijmlaag die virussen, bacteriën en vuildeeltjes in de lucht kunnen opvangen. De ritmische bewegingen van de minuscule cilia transporteren het slijm continu naar het strottenhoofd waar het -samen met de lading pathogenen- kan worden ingeslikt of worden uitgehoest. En daardoor onschadelijk gemaakt. Dit zelfreinigend mechanisme zorgt ervoor dat we gezond blijven.

Stopt de verdediging door het immuunsysteem.

Wanneer de relatieve luchtvochtigheid daalt, begint het zoutlaagje echter uit te drogen. Het volume en de dikte van het laagje nemen af en de cilia worden in toenemende mate vlakker totdat ze uiteindelijk niet meer kunnen bewegen. Als gevolg daarvan stopt de aanvoer van de pathogenen. Voor de virussen wordt het nu eenvoudiger om in de cellen van de slijmvliezen binnen te dringen en infecties te veroorzaken.

Maximale zelfreiniging.

In experimenten is aangetoond dat de snelste afvoer van pathogenen - en dus het laagste risico voor besmetting -wordt bereikt bij een relatieve luchtvochtigheid boven de 45%. Wanneer de luchtvochtigheid tot onder deze waarde daalt, wordt het voor de cilia steeds moeilijker om te bewegen en neemt het gevaar voor besmetting toe.

Conclusie.

Ondernemers die hun ziekteverzuim omlaag willen hebben en de productiviteit van de mensen wil laten toenemen zullen hun klimaatbeheersing op orde moeten hebben. Kost een paar centen, maar dan heb je ook wat. Immers mensen die goed in hun vel zitten presteren beter. Wacht niet langer en neem contact met mij op voor meer informatie

Hoger risico voor infectie

Afhankelijk van het gewicht en de afmetingen kunnen aerosolen met een lading virussen en bacteriën zich urenlang in de omgevingslucht ophouden en zich via het ventilatiesysteem door het gebouw verspreiden. Het infectiegevaar stijgt proportioneel met de tijd die men in deze omgeving verblijft. De relatieve luchtvochtigheid bepaalt in sterke mate of deze aerosolen aan oppervlakten hechten of opnieuw in de omgevingslucht worden opgenomen.

Aerosol daalt bij een optimale luchtvochtigheid.

Boven de 45% relatieve luchtvochtigheid van de omgevingslucht, bevatten de aerosolen nog steeds een grote hoeveelheid water en zijn daarom zwaar en “kleverig”. De tijd dat zij in de lucht doorbrengen is daarom veel korter omdat ze op vloeren en andere oppervlakken neerdalen. Bovendien zorgt de bindingskracht tussen het water en het oppervlak ervoor dat “natte” aerosolen sterker hechten waardoor het moeilijker wordt om weer in de luchtstroom te worden opgenomen. Wanneer de luchtvochtigheid hoog genoeg is bestaat er daarom een kleinere kans om besmettelijke aerosolen in te ademen. Droge aerosolen blijven langer in de lucht.

Wanneer luchtvochtigheid in het kantoor echter lager is dan 40% ontstaan er “droge” aerosolen met kristallijne zouten die kleiner en lichter zijn dan “natte” aerosolen. Deze blijven langer in de lucht, hechten minder sterk en klonteren daarom minder eenvoudig samen. Airconditioning en kantooractiviteiten betekenen dat “droge” aerosolen snel van oppervlakken (bv bureaus, kasten) terug de lucht in worden geveegd waar ze zich verder kunnen verspreiden. Wanneer de luchtvochtigheid laag is, is daarom het risico om geïnfecteerd te raken met een virus, dat in de droge lucht ook nog eens langer besmettelijk blijft, veel hoger.

Conclusie:

Voorkom dat mensen elkaar aansteken. Voorkomen is immers beter dan genezen. Een goede sfeer in het bedrijf bevordert de productiviteit van de mensen. Die sfeer wordt mede bepaald door de lucht die de mensen inademen. Wist u dat een mens gemiddeld 13.000 liter lucht per dag inademt?

Goede ondernemers investeren dus in een goed binnenklimaat beheersingssysteem en nemen nu contact met mij op.